Jobba fritt inom EU

En av grunderna inom EU-samarbetet inom integration och fri rörlighet. Detta betyder att du som bor i ett Europeiskt land har alla möjligheter att jobba eller studera i ett annat medlemsland, men även flytta och bo där på precis samma villkor som den övriga befolkningen.

Vad fri rörlighet innebär rent praktiskt

Du hittar många fördelar med EU-samarbetet som privatperson. Du kan resa in i olika EU-länder utan krav på visum, men du kan också återvända precis när du vill. Söker du exempelvis lediga chefspositioner behöver du inte begränsa dig till enbart Sverige.

Vi har punktat ned några av de viktigaste förmånerna nedan:

  • Du kan arbeta fritt i ett annat EU/EES land, men även Schweiz.
  • Du har rätt att ansöka om a-kassa från Sverige under en viss period när du är bosatt i ett annat EU-land som arbetssökande.
  • Du behöver inget arbetstillstånd.
  • Enligt EU-principerna har du rätt att vistas i ett EU-land så länge du vill. Du behöver dock vara aktivt jobbsökande.
  • Du kan bosätta dig i ett vilket EU-land som helst.
  • Enligt likabehandlingsprincipen ska du få samma behandling som inhemska arbetstagare, exempelvis när det gäller jobb eller sociala förmåner.

Skatt och ersättningar

Ett ytterligare plus med EU är att du har rätt till alla sociala förmåner kopplade till försäkringssystemen hos medlemsländerna. Här ingår bland annat offentlig vård utan kostnad, skatteavdrag, och en garanterad minimiinkomst.

Utöver detta får du även pension, sjukförsäkring och tillgång till skatteförmåner i landet där du är skriven. Dessa gäller dessutom från att din anställning påbörjades, utan krav på någon karensperiod eller liknande.

Leave a Comment