Alla ska ha tillgång till nätet

Nu för tiden är internet ett måste. En grundläggande rättighet. I alla fall i de rikare länderna. Inte bara för att du ska kunna chatta eller se på filmer. Men det mesta sker på nätet så du behöver en bra uppkoppling. Det ska inte bero på din dator eller internetanslutning om du kan få en utbildning eller göra andra viktiga saker. Alla måste kunna få surfa i fred.

Det är bland annat därför som det satsas så mycket på fiber. Hela Sverige ska få bredband, även de minsta gårdarna ute i skogen. För internet är inte längre en lyx, utan en nödvändighet. Speciellt för glesbygden som ju ibland inte har varken skolor eller butiker i närheten. Då är det nätet som gäller, och snabbt ska det gå.

Surfa var du vill

Men även om du har bra internet så kan du inte besöka vilka sajter som helst. En del är stängda för vissa länder, eller användare. Eller så känner du att din server inte är helt säker, att alla kan se vad du håller på med. I bägge fallen kan du ha behov av en privat server, där ingen ser var du kommer ifrån. Här hittar du bra VPN för Sverige.

VPN är intressant för det fungerar väldigt bra. Du kan göra vad du vill, men det är som att du är osynlig. En IP-adress är synlig, men det är inte din. I stället skickas du till olika delar av världen, och kan fortsätta surfa utan att någon ser dig. Men det gäller att välja en VPN som är bra för dig, och det land du bor i. Ta dig en titt på: https://makeitsecure.org/sv/.

Vad har du för rättigheter?

Det pratas väldigt mycket om internet och hur det ska användas. Många anser att det borde vara en mänsklig rättighet, mer eller mindre. Andra är inte helt överens, utan tycker det är en individuell fråga. Problemet är dock att staten har en stor roll i det hela. Om de inte vidtar sina åtgärder kan den lilla personen bli lidande. Stor debatt om vikten av att kunna surfa fritt på nätet.

Vad många tycker är att ett samhälle som är byggt på kommunikation och näthantering också ska kunna erbjuda sina invånare de bästa tjänsterna. Det ska finnas fiber i varje hushåll, vare sig du är intresserad eller inte. Först då är det ditt eget val, vilket ju ändå är tanken bakom det hela.

Leave a Comment