För och nackdelar med CBD och hur ställer sig EU?

CBD verkar vara i många tankars numera och det är inte så konstigt. Ämnet som utvinns från växten Cannabis Sativa har många hälsofördelar som forskningen har bevisat. Men har det egentligen några nackdelar? För balansen skull ska vi här se på både för- och nackdelar med tillskottet.

Uppdaterad: ¨22/03/2020

¨Vi börjar det hela med att säga att CBD är en isolerad förening från cannabisplantan som innehåller hundra olika föreningar. Till skillnad mot THC har CBD inte någon berusande effekt och det är inte beroendeframkallande. Vill du få mer ingående information om hur det fungerar, läs mer här.

EU:s legala positon

I dagsläget tolkar man EU direktiven som att CBD olja som innehåller mindre än 0,2 THC är lagligt.

Fördelar med CBD:

Minskar inflammation

Vi har nästan alltid lite inflammation i kroppen, men när det blir för mycket gör det ont. CBD är starkt antiinflammatoriskt och binder sig till vårt endocannabinoida system för att reglera smärta och inflammation. Det är därför perfekt att använda efter träning.

Lugnar oro och depression

Oro och depression behandlas ofta med antidepressiva medel som kan ha tråkiga biverkningar. Enligt studier kan CBD påverka hur hjärnans kemiska receptorer svarar på det serotonin som finns i ens system, vilket kan leda till minskad depression. CBD har även visat sig lindra oro och stress med minimala biverkningar.

Hjälper epilepsi

Det är framförallt CBD:s effekt på epilepsi som har studerats av forskare, eftersom det har visat sig vara mycket effektivt på att motverka anfall. CBD är neuroprotektivt och förhindrar nerver från att ge fel signaler samtidigt som det skyddar dem. CBD förhindrar även celldöd, vilket innebär att det kan vara till hjälp vid multipel skleros och andra neurologiska sjukdomar. På Allt om CBD kan du läsa mer om hur föreningen verkar.

Behandlar akne

Eftersom CBD är antiinflammatoriskt kan det appliceras direkt på huden för att minska svullnad och rodnad. CBD balanserar även tillverkningen av talg, en olja som huden skapar och som spelar en roll i hur akne uppstår. 

Nackdelar med CBD:

Begränsad forskning
Eftersom cannabis fortsätter vara olagligt i stora delar av världen bedrivs det inte tillräckligt mycket forskning om CBD. Den forskning som finns pekar på att CBD är effektivt, men fler studier behövs för att få reda på exakt hur det fungerar. 

Oreglerad sektor

CBD-industrin är inte tillräckligt reglerad och därför är det viktigt att man bara köper från etiska företag som publicerar sina labbresultat. En del CBD-företag har undermåliga produkter som inte innehåller lika mycket CBD som de påstår, eller som har mer THC än vad det står på flaskan. Använd därför bara produkter från seriösa företag. Allt om CBD har god information i sin guide.

Dyra produkter

CBD är dyrt, men det går att köpa koncentrerade produkter som gör att man kommer lite billigare undan. Man behöver inte heller ta särskilt stora doser av CBD för att få en effekt, utan även små doser av CBD ger en positiv verkan. Vissa tillverkare har dessutom lägre priser än andra.